Met de pendelbus naar Essen

Op donderdag 1 december namen zes vwo-6 leerlingen van het Mondriaan College Oss deel aan een programma van de afdeling Duitse Taal en Cultuur van de Radboud Universiteit. De Radboud Universiteit biedt middelbare scholieren gedurende tien donderdagen de gelegenheid om deel te nemen aan een gevarieerd educatief en cultureel programma in Essen. Voor de sectie Duits van het Mondriaan was dit de gelegenheid om een verbredingsmodule aan te bieden aan excellente leerlingen. Onze leerlingen waren erg verguld met dit uitstapje. Marie-Claire:”Leuk om deze kans te krijgen, omdat we excellente leerlingen zijn. Dat motiveert om goed te werken.” Ilse voelde zich vereerd en Jasmijn vond het weer eens wat anders dan een gewone lesdag.  De dag begon wel erg vroeg, om 6.50 uur werden we opgehaald met een taxibusje voor een rit naar Nijmegen. Daar werden we om 7.45 uur welkom geheten door de vakdocente mw. Erika Poettgens en zeventien eerstejaars studenten Duits. Pünktlich vertrok de bus om 8.00 uur en na een prima verlopen busreis arriveerden we op de campus in Essen. Kenmerkend zijn de twee torens met verticale strepen in verschillende kleuren. Elke kleur vertegenwoordigt een gebouw.

Meteen na aankomst werden onze leerlingen verdeeld over de eerstejaarsstudenten. Ilse en Jasmijn volgden een college over Literatur für den Unterricht. Guus en Tijs kozen voor Fachsprache Wirtschaft en Marie-Claire en Ellen hadden hun keuze laten vallen op Mehrsprachigkeit. Unaniem vonden de leerlingen de colleges saai en moeilijk te volgen, maar er was ook een pluspunt: je hoorde veel Duits! Helaas bleek er nogal wat bouwlawaai te zijn bij twee groepen, zodat het college ingekort werd tot 60 minuten in plaats van  de gebruikelijke anderhalf uur. Mw. Poettgens regelde toen voor ons een bezoek aan de  bibliotheek mét rondleiding. Helemaal top.

Voordat we met de bus verder gingen naar de WAZ (wats!), de Westdeutsche Allgemeine  Zeitung,  hebben we ook nog even de mensa bezocht. We waren verbaasd over de lage prijzen.

In ons gezelschap bevonden zich opvallend veel Duitse studenten, die in Nederland studeren. Zij gaven als reden aan dat de collegezalen in Duitsland meestal bomvol zitten en er bovendien een grote afstand is tussen studenten en professoren. In Nederland kun je veel gemakkelijker om ondersteuning vragen.

Om 13.00 uur werden we vriendelijk ontvangen in de drukkerij van de WAZ en werd ons uitgelegd hoe het productieproces van een krant verloopt. Marie-Claire was verbaasd over het werk aan de lopende band. “Heel apart om te zien”. Ilse waardeerde het uitstapje naar de krant. “Ik heb nog nooit gezien hoe dat in zijn werk ging.”

Tijdens de heenreis verraste mw. Poetgens ons met het voorstel om na de rondleiding bij de krant naar de kerstmarkt te gaan in plaats van nog een college te volgen. We spijbelden dus.

Onze leerlingen vonden de kerstmarkt toch wel het leukste van de hele dag. “Nog lekker even Bratwurst gegeten en Glühwein gedronken, dus het kwam helemaal goed”, aldus Marie-Claire.

Om 18.00 uur vertrokken we weer stipt op tijd richting Nijmegen. Over de organisatie niets dan lof van onze leerlingen.

In de Duitse les dinsdag kregen de leerlingen nog een verrassing: een actuele tekst over het winkelcentrum op de Limbecker Platz. De sprinklerinstallatie was om 22.00 uur spontaan gaan werken en het winkelcentrum had wateroverlast. Wij hadden daar tot half zes nog rondgelopen!