In het schooljaar 2011 heb ik een project beschreven over het gebruik van de flipcamera bij spreekvaardigheid Duits. Dit project is gehonoreerd met een subsidie van 7500 euro van de Innovatieregeling Kennisnet/Surfnet.

Projectbeschrijving:  Efficiënte manieren om het communicatieonderwijs in de moderne vreemde talen te verbeteren staan al jaren op het verlanglijstje van de taaldocenten. Veelal was de docent degene die de aanwijzingen gaf die tot verbetering moesten leiden. Algemeen bekend is, dat een actieve houding van leerlingen de leeropbrengsten verhoogt.

De oplossing is simpel: op een eenvoudige en snelle manier kunnen opnames van gesprekken gemaakt worden met behulp van  flipcamera’s. Na de opname kan op een eenvoudige manier het beeldmateriaal geprojecteerd worden via de beamer. Hierdoor wordt de motivatie van leerlingen om gesprekkenvoeren serieus te oefen aanzienlijk verbeterd.

Het documenteren van de vorderingen in het taalportfolio voor de vaardigheid gesprekkenvoeren op ERK (Europees Referentie Kader)-niveau wordt hierdoor sterk vereenvoudigd. Door visuele reflectie in klassenverband worden leerlingen uitgedaagd om een hoger niveau te bereiken. Het gebruik van Flip videocamera’s biedt de kans om het ERK en het Europees taalportfolio op een uitdagende manier te implementeren in het taalonderwijs.

Op 15 februari 2012 zijn de resultaten van het project Spreekvaardigheid met de flipvideo gepresenteerd. Voor de presentatie heb ik een prezi gemaakt. Komend schooljaar gaan we verder met het maken van taaltaken.