De kop is eraf

Klinkt onheilspellend, maar het is figuurlijk bedoeld, want de eerste twee lessen met vwo-1 zijn voorbij, maar gelukkig hebben we er nog een heleboel voor de boeg. Hun mentor, Brigitte van Wanrooij, twitterde @acuijpers ben ook trots op mijn V1 kindertjes. Wat een enthousiasme stalen ze uit! Helemaal mee eens!
De leerlingen hebben prachtige laptops en ze zijn er heel handig mee en trots op natuurlijk. Ik spreek bijna de hele les Duits en ik kan me voorstellen dat leerlingen dit zo’n eerste keer best vreemd vinden. Gelukkig voor hen ben ik niet de hele les aan het woord. We oefenen op de computer en proberen de elo uit.
Ze hebben geen papieren boek, maar toch zit er achter het menu leermiddelen een overzicht met hoofdstukken: lesmateriaal ingedeeld naar de vijf vaardigheden. Het eerste hoofdstuk heet ‘Deutschland kennenlernen’. Ik heb zelf het materiaal bij elkaar gezocht op internet. Einddoel bij elke vaardigheid is het ERK op A1 niveau. Leerlingen krijgen bij elke vaardigheid uitleg waar ze aan moeten voldoen om dat niveau te behalen. Vervolgens gaan ze met de leerstof aan de slag.


Huiswerk bestaat uit leer- en maakopdrachten, maar ook uit controleopdrachten of ze inderdaad de stof beheersen. Hierbij maak ik gebruik van diverse tools. Voor woordjes is dat quizlet en verder testmoz, mentimeter en survey monkey voor andere oefeningen.

Tijdens de eerste les zijn er ook enkele durfallen, die al in het Duits antwoorden of vragen stellen. “Du darfst Fehler machen,” is mijn devies en dat schijnt ze over de streep te trekken. Als je Duitsland wilt leren kennen dan moet je natuurlijk ook kennis van land en volk hebben en dus kwamen de deelstaten aan de orde. Eerst werd een interactieve puzzel gemaakt, waarbij de deelstaten op de juiste plaats gesleept moesten worden en vervolgens werd de huiswerkopdracht uitgedeeld: een kaart van Duitsland waarbij de namen van de deelstaten en de hoofdsteden ingevuld konden worden. Inderdaad, gewoon op papier. De informatie moesten de leerlingen echter via de elo achterhalen. Stap voor stap leren ze de elo te gebruiken, want de volgende les moet het huiswerk via de elo ingeleverd worden.
Het huiswerk na de eerste les werd keurig netjes ingeleverd. Bij de deur kreeg ik al enkele opgaven overhandigd. Dit enthousiasme moet ik erin houden. Twee leerlingen hadden het huiswerk niet, waarvan één niet in de elo had gekeken en de ander met ouders naar de kermis was geweest en dus geen tijd had gehad. Wat zei minister Bijsterveldt ook alweer over de rol van ouders? Zij moeten hun verantwoording nemen in het leerproces of zouden deze ouders er vanuit zijn gegaan dat er huiswerkvrij is met kermis. Volgens mij was dat wel zo op de basisschool. Het zal vast een misverstand zijn.
Ik heb de leerlingen ook geleerd om een mail te sturen via de elo mochten ze onverhoopt tegen een probleem aanlopen en ik heb mezelf daarmee tot helpdesk bij huiswerkvraagstukken opgeworpen. Uiteraard heb ik aangegeven, dat een reactie niet meteen kan volgen, omdat ik niet altijd achter mijn laptop zit. Het is daarom belangrijk om op tijd te beginnen met huiswerk, dan kun je ruim op tijd vragen stellen en ook een antwoord krijgen.
De inhoud van enkele probeermailtjes wil ik graag delen. Valt iets op? …Geen hoofdletters en leestekens. Is dat de nieuwste trend?

hoi
alles goed met mij wel duits is wel leuk maar soms ook moeilijk ik hoop dat het goed gaat met de klas als ze ondeugend zijn stuur ze dan maar naar mij Loek …. de conrector oke tot ziens.

hallo mevrouw ik snap niks van de duitse taal
vriedelijke groet marije

waarom is alles in het duits???? Marije

ik snap het niet jufie :(………….. Tim

en van Rens een leuke afbeelding

En nu nog even naar de Bruna voor de stickers als beloning op hun huiswerk