Een week geleden stond er een bericht in het Brabants Dagblad editie Oss over het gebruik van mobieltjes in de les. Ik ben blij dat uit het artikel bleek dat het Mondriaan College een school is die met  ICT ontwikkelingen voorop loopt. Jammer vond ik het dat er  concrete voorbeelden over het gebruik van het mobieltje ontbraken in het artikel. Leerlingen in havo-5 gebruikten het mobieltje al om aantekeningen te fotograferen. Twee weken geleden heb ik  mobieltjes  in de les gebruikt in vwo-6 als naslagwerk. Op het digibord stond een tekst en leerlingen moesten de signaalwoorden herkennen. Ze mochten het mobieltje gebruiken om de signaalwoordenlijst, die  in de elo staat, er bij te gebruiken. Je hebt dus niet altijd laptops nodig, het mobieltje is een handig alternatief.

Mijn collega Jos Gulpen heeft het mobieltje gebuikt bij uitspraakoefeningen in vwo-6. Opdracht: lees een stukje voor en neem dat op met je mobiel. Beluister daarna met z’n tweeën (met oortjes) de opname en geef elkaar tips. Leerlingen zijn gewend om elkaar te beoordelen o.a. op uitspraak. Dat scheelt natuurlijk, maar in vwo-6 mag je dat ook verwachten. Ikzelf had de opdracht gegeven om thuis een stukje tekst in te spreken m.b.v. bijvoorbeeld spreaker of je mobiel. Waar docenten nogal eens bang voor zijn bij het gebruik van ICT is het gegeven dat ze er zelf niet zo goed mee overweg kunnen. Eerlijk gezegd heb ik spreaker 1x bekeken en het leek me wel een aardige tool. Mijn ervaring is inmiddels dat leerlingen heel goed zelf weten hoe ze erachter kunnen komen hoe iets werkt en als het niet lukt dan zoeken ze wel naar iets anders. Uiteindelijk is dat wat ik ze wil leren: oplossingen zelf zoeken. Ik had in de elo een inleveroptie gemaakt voor het bestandje en in de les hebben we dat beluisterd. Dat werkte prima. De mobieltjes was iets anders. Afhankelijk van het type was het volume voor klassikaal gebruik prima, maar soms volstrekt niet.  Dat weten we dan ook weer. Jos heeft de oplossing gevonden. Met z’n tweeën oefenen.

Binnenkort ga ik het beantwoorden van vragen bij tekstverklaren oefenen met het mobieltje. Ik gebruikte altijd stemkastjes, maar daar waren soms wat problemen mee.