Sinds dit schooljaar krijgen vwo-1 leerlingen op het Mondriaan College Duits. Alle leerlingen hebben een laptop en bij Duits werken we met digitaal lesmateriaal. Ik vind het daarom heel belangrijk om ook in de Duitse les aandacht te besteden aan het onderdeel veilig surfen. De Duitse site Internet ABC biedt leuke en duidelijke informatie over veilig surfen voor leerlingen van deze leeftijd. Deze site heeft o.a. de Comenius Edu Media Medaille 2012 gekregen.
Samen met de leerlingen heb ik naar een aantal tips gekeken en daarover vragen gesteld.
1.Was heißt ‘Gib Mobbern keine Chancen’ ? Wenn du ein Wort nicht kennst, suche im online Wörterbuch. http://www.uitmuntend.de
2.Was heißt ‘Erst denken, dann laden”?
3.Was heißt ‘Müll vermeiden”?

Na het opzoeken van onbekende woorden zoals Mobbern, laden en Müll wisten ze al snel waar het over ging. Daarna heb ik samen met de leerlingen de tekst gelezen over Abzocke und Kostenfallen. Niet gemakkelijk als je pas enkele weken Duits hebt, maar met een beetje hulp lukte het aardig om de tekst te begrijpen. Wat mij opviel was het interesse bij de leerlingen voor dit onderwerp. Logisch eigenlijk, wat het is toch hun belevingswereld. De moeilijke woorden in de tekst hebben de leerlingen daarna met behulp van quizlet geleerd. Een heel handige tool om woordjes te leren. Binnenkort verschijnt hierover een artikel in Levende Talen. Dit schooljaar zal ik nog enkele keren in de les aandacht besteden aan veilig surfen.