Op de website van Levende Talen las ik enkele weken geleden een oproep van de Onderwijscoöperatie.
Kern is dat leraren initiatieven nemen en ruimte krijgen om aan de slag te gaan met wat zij denken dat goed is voor hun eigen functioneren en de kwaliteit van het onderwijs. Weet u voorbeelden van dit soort projecten?
Op de website van de Onderwijscoöperatie is het begrip professionalisering als volgt omschreven:
Professionele ruimte is de ruimte voor de leraar om zijn expertise te benutten ten gunste van onderwijskwaliteit. Het gaat dan om de ruimte om te beslissen ten aanzien van onderwijsinhoud, onderwijsinrichting (didactisch, pedagogisch en organisatorisch) en professionele ontwikkeling.
Ik heb met onderstaand voorbeeld gereageerd.
Op het Mondriaan College in Oss hebben we sinds vorig jaar een Talenteam, dat op intitiatief van drie docenten een jaar eerder is gestart. We vonden het belangrijk om de koppen bij elkaar te steken en in elkaars keuken te kijken om meer samenhang te creëren en de kwaliteit van onze lessen te verbeteren. We zijn begonnen met drie bijeenkomsten met van elke sectie mvt één docent. Vorig jaar hebben we deze bijeenkomsten uitgebreid met meerdere docenten en het vak Nederlands. Behalve overleg met elkaar volgen we cursussen en bezoeken we andere scholen en bijeenkomsten buiten school. Inmiddels is dit initiatief geadopteerd in het activiteitenplan van de kernteams havo en vwo. Dit is dus een initiatief tot professionaliseren vanuit de docenten: bottom-up.
Vandaag kreeg ik bericht dat dit voorbeeld opgenomen wordt in de etalage van goede voorbeelden. Binnenkort komt iemand van de Onderwijscoöperatie naar het Mondriaan voor een gesprek over het Talenteam. Mogelijk krijgen we ook nog ondersteuning bij de verdere uitwerking.
Beste Ankie,
Wat een mooi initiatief en wat mooi om te zien dat het zich zo uitbreidt. Je beschrijft het als professionaliseren vanuit de docenten en dat is het ook. Ben je bekend met The Crowd http://www.thecrowd.nl/ ? The Crowd bestaat uit mensen die werkzaam zijn in het onderwijs en heeft als motto: ‘regie over je eigen professionalisering’.
Jullie activiteiten zijn een fantastisch voorbeeld van wat The Crowd voorstaat en het lijkt mij een enorme verrijking als jullie je erbij zouden aansluiten en jullie opzet zouden willen delen binnen The Crowd. Ik wil je vragen eens een kijkje te nemen op de site en ben benieuwd wat je er van vindt.
Op 21 november is er op het Antoon Schellenscollege in Eindhoven van 17.00 – 20.00 uur een zogenaamde ‘eventstorm’ om mensen kennis te laten maken met The Crowd en zo meer bekendheid te genereren. Eén van de doelen is ook om activiteiten meer over het land verspreidt georganiseerd te krijgen. Misschien is dit ook iets voor jullie om te bezoeken.
Met vriendelijke groet,
Frans
Dag Frans,
Het is inderdaad een mooi initiatief, dat echter alleen maar handen en voeten kan krijgen, omdat collega’s bereid zijn met elkaar te brainstormen en activiteiten te ontplooien. De crowd kende ik nog niet, maar nu wel. Ik zal met mijn collega’s overleggen over 21 november. Op die dag zijn er ’s middags bij ons proeflessen voor groep 8. Ik weet nog niet welke collega’s daarbij betrokken zijn. Ik vind de onderwerpen die in de Crowd aan bod komen heel interessant en ikzelf voel er veel voor om deel te nemen. Overigens is er op 16 november ook een brainstormsessie op het Mondriaan College met Kennisnet Innovatie.http://innovatie.kennisnet.nl/hoe-ontwikkel-ik-een-digitale-leerrouteplanner-voor-zelfstandig-leren-kom-naar-de-brainstorm/
Hartelijke groet,
Ankie