Regelmatig scan ik online enkele Duitse kranten op zoek naar interessante thema’s voor leerlingen. Er is altijd wel een artikel dat vraagt om een mening. De kop nodigt uit om verder te lezen of juist niet. Het artikel mag niet te lang zijn en het is handig als er ook reacties staan. Soms geef ik die erbij, zodat leerlingen hun mening daarmee kunnen vergelijken. Via google zoek ik dan op trefwoord naar een ander artikel en dat kan dan weer een aanvulling zijn op het eerste artikel zoals hieronder in het voorbeeld. Een dergelijke les kost nauwelijks tijd aan voorbereiding. Leerlingen worden uitgedaagd om mee te denken en ze oefenen lezen, schrijven en spreken. Hoe? Dat beschrijf ik hieronder.
De Fahrradhelmpflicht doet nogal wat stof opwaaien in Duitsland. Een interessant thema om met leerlingen in vwo-6 daarover te discussiëren. Als basis neem ik het artikel in Zeit-Online. De leerlingen lezen het artikel en schrijven een reactie. Ze nemen een standpunt in: voor of tegen het dragen van een fietshelm. Hierbij moeten ze twee argumenten uit de tekst gebruiken en zelf nog twee argumenten toevoegen. lengte 160 – 180 woorden. Dit is huiswerk. In de klas discussiëren ze eerst in groepjes van drie en verdedigen ze hun standpunt of gaan mee in het standpunt van een ander. Daarna komt de klasdiscussie waarbij elk groepje éen vertegenwoordiger heeft.
Vervolgens lezen de leerlingen dit artikel, waarbij de laatste alinea een mooi voorbeeld geeft van woordenschat over dit thema. Een vervolgopdracht: herschrijf jouw reactie en gebruik woorden uit de laatste alinea.
Als toetje een reactie door iemand op het artikel. Zo staat het er echt! De leerlingen krijgen de opdracht de fouten te verbeteren.
Eine Antwort auf Fahrradhelmpflicht in Deutschland – ja oder nein?
Dirk Andresen sagt:
17. Januar 2012 um 07:20
Ich bin der meinung das der Staat die Rechte nicht mehr als nötig einschränken solte wen es um den schutz für einen selbst geht. Ich bin gegen eine Helmpflicht als nächstes komt noch die Helmpflicht für Fusgänger den der ist beim Unfall genauso gefährdet.
Een dergelijk artikel kan ook gebruikt worden om meningen in de klas te peilen met behulp van ICT: voor of tegen. Dat kan bijvoorbeld met Socrative. Daarna kan de discussie starten met argumenten.