De afgelopen dagen lees ik regelmatig over vertrouwen. Jelmer Evers noemde het in zijn blog Leren van de onderwijstop. En ook Patricia van Slobbe wist het vertrouwen treffend een plek te geven op haar storyfy. Vandaag kreeg ik een unieke kans om een leerling het vertrouwen te schenken en dit samen te voegen met een stukje ICT.
Het eerste uur heb ik een vwo-6 klas en we hadden een examentekst geoefend met behulp van socrative. Het laatste lesuur heb ik deze klas nog een lesuur. Sjors had vandaag door omstandigheden een aantal tussenuren en vroeg mij of hij misschien van huis uit mee mocht doen met socrative. Waarom eigenlijk niet. Ik ben altijd in voor een experiment en Sjors is een leerling die ik graag het vertrouwen schenk, dat hij ook thuis serieus werkt. Hij moest alleen even langs de kernteamleider om te vragen of dit mocht. Geen enkel probleem.
Met Sjors werd afgesproken dat we precies op tijd zouden starten. Het roomnumber heeft hij en om 15.25 uur stond hij in de startblokken. En jawel hoor, mooi op tijd verscheen ook Sjors zijn naam. Na de eerste tekst heb ik hem de resultaten gemaild. Bas, zijn klasgenoot smste hem vervolgens dat we met de tweede tekst gingen starten.
De reactie van Sjors, die ik na afloop per mail ontving:
Ik vond het online les krijgen beter gaan qua vragen maken. Op de een of andere manier kon ik de vragen nu veel beter begrijpen en beantwoorden. Normaal haal ik nooit hoog met deze dingen en nu ging het goed. Niet door te gokken maar ik snapte ook echt waarom ik een bepaald antwoord koos. Dit komt waarschijnlijk omdat ik me in de klas niet goed kan concentreren en dus ook slechter de tekst kan begrijpen.
Wat ik miste was een chatroom. Iets van Skype zou hier geschikt voor zijn of Todaysmeet wat U eerder gebruikte. Hierdoor kun je toch nog naar de leerlingen die niet in de klas zitten praten. Bij Skype heb je wel het voordeel dat er evt. een webcam gebruikt kan worden.
Geslaagd experiment?
Groeten,
Sjors
Ik vond het vooral mooi, dat ik nog een paar tips kreeg, hoe we de communicatie konden optimaliseren. Geweldig zoiets. Wat mij heel erg aansprak is dat door het geven van vertrouwen deze leerling zelfvertrouwen kreeg in het maken van een tekst.
Stiekem heb ik met mijn collega al overlegd of we op deze manier over twee weken een facultatieve les kunnen gaan geven.
Telt zoiets dan als onderwijstijd?
Ankie, interessant stuk en wat mij betreft moet het kunnen. Onderwijstijd? Ik denk dat er ook fysiek contact moet zijn om van onderwijstijd te spreken.
Hoe zet jij socrative in om te oefenen met socrative?
Dag Khalid, tot nu toe gebruik ik socrative om tekstverlaren te oefenen en grammatica. Ik deel ook opdrachten met collega’s.
Voor tekstverklaren is het heel handig. De tekst geef ik op papier en de vragen via socrative op het mobieltje of laptop. Ik neem dan vragen van examenteksten. Kwestie van knippen en plakken. Zie hiervoor een vorige blog https://ankiecuijpers.wordpress.com/2013/01/02/tekstverklaren-met-socrative-en-screencast/
Heb ik hiermee je vraag beantwoord?
Hallo Ankie,
Wat een super ervaring met vertrouwen! Leuk dat je naar mijn verhaaltje verwijst. En als docent Engels word ik ook erg enthousiast van je idee om Socrative in te zetten om teksten mee te oefenen. Handig ook om in de meivakantie een dergelijke sessie te plannen voor de leerling die wil! Deze tip ga ik mee naar school nemen, bedankt!