Begin maart las ik over de mogelijkheid om deel te nemen aan de Samsung Innovatie Aanmoedigingsprijs. Je werd uitgenodigd om een project te beschrijven waarbij je gebruikt maakte van de vooraf geselecteerde Samsung apparatuur. Je mocht zelf kiezen welke apparatuur je wilde inzetten, daarbij was je slechts gebonden door het maximum aantal punten van 10. Elk apparaat vertegenwoordigde een bepaald aantal punten. Zo’n kans laat ik niet liggen en ik ben er dan ook eens echt voor gaan zitten. Zeker als de prijs 10.000 euro aan Samsung apparatuur bedraagt.
Ik was even verbaasd toen ik tussen alle eigentijdse snufjes een tv aantrof: Smart TV ES8000. Mijn gedachten dwaalden af naar vroeger, ja… toen alles beter was:). Ik was een jaar of zes toen wij thuis de eerste televisie kregen. Niet weg te slaan was ik voor dat ding. Alleen had de ‘Hollander’, zoals we Ned 1 en 2 in Limburg noemden niet zo veel leuke programma’s. De Duitser, die had mooie spannende Krimis, toen ook al. Mein Name ist Cox bijvoorbeeld. En ja hoor, even op youtube kijken en daar komt een stukje nostalgie.

Destijds was er nog geen reclameverbod voor sigaretten. Als zesjarige kende ik deze Duitse reclamespreuk van buiten en nog steeds kan ik hem opdreunen.

Waarom ik dat hier zo noem? Zo heb ik Duits geleerd. Gewoon van de tv. Vooral de uitspraak en woordgebruik. Destijds gold op tv nog de Bühnensprache en had je een fantastisch voorbeeld hoe de uitspraak hoorde te zijn. Tegenwoordig kijk ik ook weer met mijn leerlingen naar de Duitse tv. De verschillende zenders bieden hele mooie vakoverstijgende programma’s zoals deze over het weer. Een film die ook voor de onderbouw geschikt is.De beelden zijn geweldig en ondersteunen de Duitse uitleg heel goed. Het leek mij een goed idee om in te zetten op die prachtige Samsung televisie. Ik was verrast door de nieuwe mogelijkheden zoals Samsung Fitness, waardoor je ook bewegen in je lessen kunt betrekken. Bovendien is er een 3D Explore-functie aanwezig, hiermee kun je fantastische beelden laten zien. Het meeste was ik echter gecharmeerd van de zin ‘Dankzij de betere connectiviteit kunt u uw multimedia moeiteloos delen en ervan genieten.’ Dat laatste triggerde mij weer om ook andere Samsung producten in te zetten zoals de GALAXY S III , GALAXY Note 10.1, GALAXY Tab 2, Samsung Chromebook en de ATIV Smart PC. Je wilt tenslotte dat leerlingen hun verwerkingsopdrachten met elkaar delen. Kijk hier maar eens even als je meer wilt weten over de Samsung producten. Bovendien kon ik het niet nalaten om een aantal webtools te gebruiken zoals todaysmeet, socrative, mentimeter, surveymonkey en quizlet.
Helaas miste ik het telefoontje van onze nominatie op 24 april, want dan had de hele verzameling Orion collega’s op het Heerbeeck College het geweten. Ik was daar voor een korte presentatie over activerende werkvormen en omgaan met verschillen met behulp van ICT. Ik vergat om mijn berichten af te luisteren en pas de volgende dag las ik de mail: Gefeliciteerd met uw nominatie voor de Samsung Onderwijsinnovatie Aanmoedigingsprijs. Yes!. Pas op 16 mei weet ik of we de prijs gewonnen hebben. De uitreiking vindt plaats tijdens het Nationaal Congres Onderwijs & Sociale Media in Amsterdam. Ik beloof hierbij plechtig, dat als we winnen ik ook meehuppel met het Samsung Fitness programma. Deal!

Helaas hebben we niet de hoofdprijs gekregen, maar wel voor €3000,– aan Samsungproducten.

Katheder_NCOSM Ik mag 3 kortingcodes (10%) weggeven voor het Nationaal Congres Onderwijs & Social media. Graag een reactie als je hier gebruik van wilt maken.