Vorige week kreeg ik bericht van de onderwijscoöperatie, dat ik genomineerd was voor de verkiezing van Leraar van het jaar 2013. En opeens staat dan jouw school en ook nog eens jouw naam op de site. Het is bijna een droom. Ik behoor tot de laatste tien kandidaten. Collega’s hebben mij aangemeld en blijkbaar hebben zij de jury voldoende argumenten aangereikt voor de nominatie. Ik wist hier zelf niets van en was dan ook helemaal verbaasd en hartstikke blij, want het is niet alleen een hele eer, maar je wordt ook ambassadeur van jouw beroepsgroep. Heel graag zou ik iedereen over mijn ervaringen vertellen en hoe zinvol het is om tijd te nemen om te blijven leren en te netwerken. Je doet het namelijk niet alleen voor je leerlingen, maar ook voor jezelf.
Het duurt nog wel even, voordat ik weet of ik door ben naar de volgende ronde: mij werd verzocht om een video / film te maken over hoe mijn dag als leraar eruit ziet. Deze film bepaalt dan of ik door ben naar de laatste ronde. Er blijven drie kanjers van leraren over en vervolgens beoordeelt de jury de laatste drie kandidaten op basis van een korte presentatie en een interviewgesprek. Spannend!.
Aangezien ik een blog bijhoud, lijkt het mij een goed idee om een blog te schrijven over mijn week als genomineerde. Hoe ziet zo’n week eruit?
Te beginnen met afgelopen maandag. ’s Middags om half twee had ik een afspraak in Breda op het Graaf Engelbrecht College. Samen met Clasine, docente Nederlans, Patricia, docente Engels en Gisela , docente Frans. Via the crowd zijn we met elkaar in contact gekomen. Via een tweet werd het plan opgevat om een workshop over examentraining voor te bereiden voor the crowd. Zo getweet zo gedaan. Dat was dus afgelopen maandag. We hebben gebrainstormd over de workshop en we zijn heel tevreden over het resultaat. Via Google Drive gaan we samen werken aan het eindresultaat: een workshop over leesvaardigheid en examentraining. Om half zes was ik weer thuis.
Dinsdag begon ik om 12.10 uur met de PMR vergadering tot 13.00 uur. Daarna heb ik toetsen klaargelegd voor MH2D en vwo-1. Om 14.35 uur had ik een maatwerkuur aan V4. Hiervoor gebruik ik de elo en heb ik materiaal klaarstaan zodat leerlingen zelf kunnen kiezen waar ze hulp bij nodig hebben. Om 15.30 uur begon de examenbespreking vwo. Deze had ik voor alle Orionscholen en voor Levende Talen georganiseerd. Genoeg discussie gedurende anderhalf uur over slechts twee vragen. Het is erg prettig om met collega’s IRL te kunnen overleggen over het gemaakte examen. Vooral omdat je als docent heel zorgvuldig wilt zijn bij het nakijken. Ook hier blijkt dat netwerken zijn vruchten afwerpt.
Woensdag heb ik overleg gehad met Bettina, onze native speaker en docent -assistent van het Europees Platform. Zij geeft les in vwo-1 en ik ben bij deze lessen aanwezig. Woensdagmiddag ben ik vrij, omdat ik begin van het schooljaar geen bapo heb gehad. Dit had te maken met roostertechnische zaken. Uiteindelijk ben ik om 14.00 uur naar huis gegaan. Donderdag ben ik met de vaksectie Duits naar Amsterdam geweest voor bijscholing aan het Goethe instituut. Hier heb ik al een blog over geschreven.
Vrijdagochtend is Kees van Eunen, oud-docent Duits, bij mij thuis geweest. Kees is inmiddels al enkele jaren gepensioneerd, maar nog steeds heel actief bezig met het vak Duits. We hebben samen naar weblogs gekeken van collega’s voor de mvt en Nederlands en hierover wordt een artikel geschreven in het tijdschrift van Levende Talen. Daarna heb ik emails afgehandeld en twee blogs geschreven. En ik ben ook maar eens gestart met de tweede correctie vwo. Om 16.30 uur nog even een telefoontje gehad van Annette van Hogeschool Fontys in Sittard. Ik geef daar drie gastcolleges. Het laatste college is op 10 juni. Het is een hele leuke ervaring om les te geven aan studenten, die straks wellicht collega’s worden. In plaats van kennis van Duits over te dragen mag ik de studenten wegwijs maken in de mooie wereld van ICT, ERK en toetsen in de praktijk. Zaterdagochtend kwam collega Clemens Levink van het Elzendaalcollege uit Boxmeer even op bezoek. We hebben gekeuveld over van alles en nog wat, maar ook informatie uitgewisseld over hoe je spreekvaardigheid kunt oefenen en beoordelen.