imageVakantietijd is voor mij behalve uitslapen en rustig aan doen  ook meteen leestijd. Voor mij een mix uit literatuur en lectuur. Zonder gêne ligt  Tommy Wieringa  naast Margriet. Een onderhoudend stel waarmee ik tijdens mooie dagen graag  in de schaduw van de kastanjeboom vertoef. Dan is er nog Vives, Levende Talen, School aan zet en Business.   Dat laatste is een regionaal fraai vormgegeven zakenmagazine. Een overblijfsel uit mijn periode als zelfstandig ondernemer. Overigens heb ik het zzpeeën  destijds gecombineerd met die mooie baan die leraar heet.

Voor het bijhouden van vakkennis en vakdidactiek lees ik diverse vakbladen zoals Vives, Levende Talen en School aan zet. Dat hoort gewoon bij mijn baan. Ik maak daar dus tijd voor vrij.  Als ik vakbladen lees dan houd ik mijn kennis op peil, volg ik nieuwe ontwikkelingen en  hierdoor kan ik  mijn lessen beter voorbereiden. Dat zorgt er weer voor dat ik met plezier voor de klas sta. Tijd om vakbladen te lezen is dus tijd die ik  in mezelf investeer. Dat vind ik overigens ook van bijscholing. Het is mij heel veel waard, dat ik mijn beroep met plezier kan uitoefenen en dan investeer ik met liefde tijd daarin. Tijdloze liefde om zo maar te zeggen.

Het Tijdschrift van Levende Talen december 2012! bevat een interessant artikel over de invloed van structuurmarkeringen op tekstbegrip en dat komt goed van pas bij de voorbereiding voor de workshop voor TheCrowd over examentraining samen met Patricia van  Slobbe en Clasine van Dorst.

Voor  €10 krijg ik  Vives maandelijks toegestuurd.  Ondanks alle online leesmogelijkheden vind ik zo’n papieren versie een welkome afwisseling. Mooi artikel dit keer van Marcel Bullinga over onderwijs 3.0. De winnaar van de Ipon Mediawijzer Award 2013:  de web-based tool www.mattermap.nl heeft mijn belangstelling. Ik heb inmiddels een account en zie al mogelijkheden voor in de les.

In Levende Talen een artikel van Erik Kwakernaak over RTTI, OBIT, Bloom en het vreemdetalenonderwijs. Als je argumenten zoekt tegen RTTI voor mvt kun je ze hier vinden. Ik ben een voorstander van RTTI ook voor mvt: hoe simpeler hoe beter.

School aan zet is  een cadeautje van mijn rector Theo Bekker. Volgens schooljaar ben ik sectievoorzitter Duits. Voor de zoveelste keer in mijn loopbaan. Het onderwerp de uitdagende en doelgerichte lesinhoud wil ik graag op de agenda zetten. Werk aan de winkel dus.

Komende week schijnt de zon weer volop en  geniet ik van Tommy Wieringa en Margriet en nog vele andere mooie verhalen tussen literatuur en lectuur.  In de schaduw dat weer wel. Rimpels genoeg inmiddels:)