Om te beginnen wil ik @IlseMeelberghs bedanken voor de inspiratie voor een nieuw lesthema. Vanochtend keek ik even op twitter en het volgende berichtje van Ilse kwam voorbij samen met een youtubevideo:
Wat is er nodig om deze soort met dit gedrag te doen ophouden? Ilse wist mijn nieuwsgierigheid te triggeren door het gebruik van de verwijswoorden deze en dit, want over welke soort en welk gedrag ging het filmpje. Even kijken dus. Een tekenfilmpje over het negatieve effect van de mens op onze natuur en zonder gesproken tekst, alleen met muziek. De vraag van Ilse was voor mij na het bekijken van het filmpje een opsteker, want waar ben ik uiteindelijk in mijn beroep als docent mee bezig: leerlingen goede wereldburgers te laten zijn en worden. Talen zijn uitstekend geschikt om een thema als Umweltverschmutzung aan de orde te stellen. Ik besloot om een wikiwijsarrangement te maken, waarbij ik het filmpje van Ilse als inleiding wilde gebruiken. De opdracht zou zijn om te herkennen welke negatieve invloeden van de mens op de natuur in beeld gebracht worden. Daarnaast wilde ik ook het luisteren, lezen en het gebruik van het online woordenboek aan de orde laten komen. Niet te veel poespas en vooral niet te ingewikkeld. Het doel van deze les: leerlingen zijn na het zien van de video en het lezen van de tekst zich bewust van hun invloed op het milieu met betrekking tot het gebruik van plasticafval.
Aangezien ik al enkele jaren een symbaloopagina heb met links naar Duitse bronnen had ik teksten en bijbehorende video’s snel gevonden. De Duitse jeugdzenders Kiraka en Tivi leveren met het zoekwoord ‘Umwelt’ meteen datgene wat ik zoek. Een wikiwijsarrangement maken is een fluitje van een cent. Heel handig daarbij is de vraagoptie. Binnen tien minuten had ik de teksten en de video’s verwerkt en het invoegen van opdrachten is net zo snel gebeurd. Het zoeken en maken kost mij niet veel tijd en is daarom voor mij zeer geschikt als aanvullend en vervangend lesmateriaal.
Het wikiwijsarrangement , voor de onderbouw Duits, dat ik heb gemaakt laat alle ruimte om ook spreekvaardigheid te oefenen of schrijfvaardigheid. Samenwerken is ook goed mogelijk, door bijvoorbeeld de uitkomsten van de eerste video-opdracht met elkaar te vergelijken in groepsverband. Ik pretendeer niet, dat ik nu een optimale digitale les heb gemaakt, want uiteindelijk bepaalt de docent hoe deze ermee omgaat in de les. Het wikiwijsarrangement is een basis.
Misschien is deze blog een voorbeeld van autonomie , creativiteit, delen en inspireren. Hier krijg ik nou energie van.
Geweldig. Een hele mooie pleister voor de pijn. Zo voelt het. Dankjewel.
Inderdaad, bewust maken…:)