Vandaag ontving ik de nieuwsbrief van de vakcommunity Duits van Digischool.  In deze nieuwsbrief staan onder andere de nieuwste leermiddelen die te vinden zijn op de communitypagina en/of in de Wikiwijsleermiddelendatabase, maar ook leermiddelen die een keurmerk gekregen hebben.

Wat nu de criteria voor dat keurmerk zijn is voor mij niet duidelijk. Een van de eerste dingen die mij opviel nadat ik een lesbrief met een pas verkregen keurmerk las, was dat bij de Duitse tekst geen bronvermelding stond. Even googlen en ik ontdekte dat de bron afkomstig was van de Duitse zender Sowieso.  De maker van de lesbrief was blijkbaar vergeten om het Impressum te lezen met daarin de Nutzungsbedingungen.

Voor een docent Duits zal het lezen van dit bericht toch geen problemen op hoeven te leveren:

Nutzungsbedingungen
Die Inhalte von sowieso.de sind durch das deutsche Urheberrecht geschützt und können privat kostenlos genutzt werden. Für die Übernahme in andere Websites stellt sowieso.de RSS-Feeds zur Verfügung. Andere Verwendungsarten (z.B. Übernahme in andere Websites mit “kopieren und einfügen”) und die gewerbliche Nutzung sind nur in Absprache mit dem sowieso Pressebüro erlaubt. Das Zitieren von Texten aus sowieso.de ist selbstverständlich im üblichen Rahmen und bei Nennung der Quelle kostenlos.

In bovenstaande tekst is duidelijk onder welke voorwaarden je een tekst mag gebruiken. Toen ik vorig jaar enkele gastcolleges gaf op de lerarenopleiding van Fontys in Sittard over het ontwikkelen van digitaal lesmateriaal was een van de belangrijkste dingen om de studenten te wijzen op datgene wat op websites onder Impressum vermeld staat. Daar vind je de voorwaarden voor het gebruik van  publicaties. Je mag niet zomaar teksten overnemen. Daar zijn regels voor.

Ik heb voor wat destijds nog de OVC heette ook lesarrangementen gemaakt en daarbij gebruik gemaakt van bronnen van Duitse tv-zenders, maar ik heb vooraf voor elk artikel toestemming gevraagd en die kreeg ik dan ook, maar onder strikte voorwaarden. Zo ontving ik bijvoorbeeld van Focus de volgende reactie na mijn aanvraag:

Liebe Frau Cuijpers,

vielen Dank für Ihre E-Mail.

Wenn Sie nur auf unsere Texte verlinken, können Sie das jederzeit tun.
Wenn Sie Texte oder Textauszüge übernehmen wollen, müssen wir das im Einzelfall prüfen. Ob wir die Übernahme genehmigen können, hängt immer davon ab, bei wem die Rechte für einen Text liegen.

Bitte schicken Sie mir bei Bedarf die Infos, welche Texte Sie benutzen möchten.

Mit freundlichen Grüßen
Rita Holze

Nadat ik de betreffende teksten had opgestuurd  kreeg ik onderstaand antwoord.

Liebe Frau Cuijpers,

gerne können Sie die Texte in der angegebenen Form mit Link und Quellenangabe als digitales Arbeitsmaterial anbieten.

Mit freundlichen Grüßen aus München
Rita Holze

Wat ik mij nu afvraag is of bij het verlenen van het keurmerk niet een belangrijk gegeven vergeten wordt, namelijk of met het auteursrecht van bronnen op correcte wijze wordt omgegaan.