Vorig schooljaar schreef ik in een blog over de aanschaf van Duitse spellen. Voor de eerstejaars vwo waar ik toen les aan gaf, was het nog te moeilijk om de handleidingen in het Duits te kunnen lezen. Nadat deze groep inmiddels twee jaar Duits heeft gehad durf ik het aan om hen de spellen te geven zonder verdere uitleg. Ik had voor het begin van de les bij elke groepstafel een spel neergezet. Leerlingen mochten zelf kiezen welk spel en met wie ze dat wilden spelen. De vorige les had ik al verteld, dat ze spellen zouden spelen en zelf mochten kiezen. De enige opdracht die ze meekregen was om zelf te ontdekken hoe een spel gespeeld moest worden: handleiding lezen dus. De spellen heb ik vorig schooljaar aangeschaft van de Linqsubsidie.
De spellen zijn vooral gericht op Landeskunde, maar ook op idioomverwerving.

20140606_093631

1. Deutschland Puzzle 48 Teile. Hiermee oefenen de leerlingen de deelstaten en hun hoofdsteden. Ik heb hier vragen bijgemaakt, die ze moesten beantwoorden zodra de puzzel af was.
2. Deutschland Reise für Kinder. Met behulp van dit spel leren de kinderen de deelstaten en de belangrijkste steden in Duitsland kennen. Bovendien kunnen de spelers foto’s van de steden bekijken en lezen ze informatie over deze steden. Dit spel is geschikt voor 2 – 6 spelers.
3.In Deutschland unterwegs. Bij dit spel wordt de tiptoi® stift gebruikt voor een interactive audiotour met spannende quizvragen. De speler moet zo snel mogelijk een reeks plaatsen bezoeken en tijdens de rit vragen beantwoorden. Geografie en wetenswaardigheden zijn de sleutelwoorden bij dit spel.
4. Kennst du Deutschland?: Bundesländer, Städte, Flüsse, Gebirge. Twee sets kaartspellen. Een spel over de deelstaten en de hoofdsteden en het andere spel over rivieren, de grootste eilanden en meren. De spellen kunnen als kwartet gespeeld worden, maar ook als memory of quiz.
5. Deutschland Rätselheft. Een boekje met raadsels en spellen. Verschillende raadspelletjes o.a. over geografie, maar ook over culinaire specialiteiten.
6. Das Sprachenspiel Deutsch- Niederländisch. ERK A1-B1. Met behulp van dit spel vergroten leerlingen hun woordenschat, oefenen ze grammatica en krijgen ze informatie over land en volk.

De spellen 2, 3 en 6 vonden de leerlingen het leukste. Een reden voor mij om van elk van deze spellen een extra set aan te schaffen. Spel 6 kan ook goed gebruikt worden bij een uitwisselingsproject.
Deze leerlingen hebben allemaal een eigen laptop waarop spellen gespeeld kunnen worden, maar de sfeer bij deze vorm van spelen is toch heel anders. Ik vind het gezelliger.
PhotoGrid_1402217134265