Tot op heden zocht ik via Google naar Duits lesmateriaal. Door toeval kwam ik een tweet tegen over digitaal lesmateriaal. In de zoekfunctie van Twitter eens Unterrichtsmaterialien ingetikt en jawel hoor. Een bron aan links.
Voor het wikiwijsarrangement “Leeskilometers maken” ben ik op zoek naar actuele teksten. Voorheen keek ik altijd via mijn symbaloopagina bij de verschillende kranten, maar Twitter is, zoals ik nu constateer, een nieuwe mogelijkheid om snel aan lesmateriaal en interessante teksten te komen.
Bijvoorbeeld:
Lehrerundmail met het volgende bericht ‘Lesetexte und Deutschmaterial in Hülle und Fülle’
Maar ook een interessante korte film over cyberpesten ‘Nackt’ Der Film zeigt, wie sich Eifersucht, oder Liebeswahn über “einfaches” Mobbing zum Stalking entwickeln kann. Und er zeigt, welche Auswirkung es auf das Opfer hat, wenn soziale Netzwerke als Mobbingwerkzeug eingesetzt werden (Cyber-Stalking).
Ook via de mensen die ik volg krijg ik regelmatig een mooie tip zoals van Maria Stratemeier @ZakendoenDuits en Sandra Verbruggen @sanverbruggen. Maria wees mij op de blog over buurtaal van Alexandra Kleijn. Alexandra schrijft over de verschillen tussen het Nederlands en het Duits én in die dingen, die het leven in Duitsland net even anders maken. Sandra deelt regelmatig een link naar een Duits artikel. Bijvoorbeeld heel recent Studenten auf Plastikmüll-Floß. Die plaats ik alvast in het wikiwijsarrangement Leeskilometers en daar maak ik daarna nog een opdracht bij.
Niet alleen vind ik teksten via Twitter, maar ik doe ook inspiratie op. In mijn vorige blog heb ik al een stukje opgenomen over een oproep voor een bijdrage aan een nieuwe rubriek in Vives Magazine #onderwijskijken. Het is de bedoeling, dat je een foto of tekening maakt van het woord: Opgeladen. De foto kun je mailen naar karin@vives.nl met een tekst van maximaal 140 tekens. Overigens kan ik iedereen een abonnement op Vives aanraden. Voor maar €10 (vrijwillige bijdrage verzendkosten) heb je 6x per jaar een blad met heel bruikbare informatie voor je lessen en interessante interviews. Via deze oproep van @karinwinters kwam ik op het idee om foto’s te maken voor de leerlingen over de essentie van het mens zijn. Bijvoorbeeld respect, mededogen, oprechtheid, gelijkwaardigheid enz. Daaromheen wil ik dan een les maken, waarbij ze spreekvaardigheid en schrijfvaardigheid oefenen. Misschien dat ik de leerlingen zelf een foto laat maken waarbij ze dan in maximaal 140 tekens een beschrijving moeten maken. Over een paar weken zal ik het resultaat laten zien.
Al eerder schreef ik een blog over inspiratie en creativiteit waarbij @IlseMeelberghs de inspirator was voor een nieuwe les over milieubescherming. Inmiddels gebruiken ook de collega’s uit de onderbouw deze les, die in een wikiwijsarrangement staat en daardoor gemakkelijk gedeeld kan worden.
En natuurlijk zijn de tweets van @EwoutvdKnaap een goede reden om de literatuurlijst aan te passen en eens te gaan lezen. Het is tenslotte vakantie.