Onderstaand artikel verscheen in de nieuwsbrief van Teacherchannel.

Zaterdag 14 juni was ik in De Balie in Amsterdam. In twee sessies beantwoordden docenten, schoolleiders en andere belangstellenden vanuit hun interesse in onderwijs twee vragen:

1. Wat heeft een leraar nodig om goed onderwijs te geven?
2. Wat heeft de schoolleider nodig om goed onderwijs te faciliteren?

tumblr_n0hq0nxdQd1st5lhmo1_1280Na de brainstormsessies werden de antwoorden verzameld en via een visual note prachtig samengevat. Sander Dekker, onze staatssecretaris, werd ’s middags betrokken bij de onderwerpen, of noem het verlangens, vanuit het onderwijsveld. Veel open deuren en ook weer de vraag naar ruimte om te professionaliseren.

Met mijn rector Theo Bekker, die afgelopen week bij een onderwijsavond van het NIVOZ over Pedagogisch Tact was, had ik een interessant gesprek over de maakbaarheid van een goede docent. Kun je leren om een goede docent te zijn of is een bepaalde genetische aanleg een voorwaarde om een goede docent te zijn? Ik ben ervan overtuigd, dat je als docent een diepgeworteld verlangen moet hebben om te blijven leren en vooral om te delen met collega’s, alles wat goed is voor de leerling. Nu nog voldoende ruimte om dat te realiseren.

Misschien dat we de gemiddelde doorlooptijd tot een examen langer moeten maken zonder uitbreiding van het curriculum. We leven langer, we werken langer. Waarom dan ook niet meer tijd tot je examen? Dat levert de docent meer ruimte om te professionaliseren en de leerling meer ruimte voor een betere voorbereiding op zijn studiekeuze.

Bekijk de video en visual note van ‘De Balie leert’.