Van 20 tot 21 oktober was ik in Brussel bij the European Schoolnet met 27 collega’s uit diverse Europese landen. Vanuit Nederland was ik samen met André Keijzer van basisschool De Verwondering uit Monnickendam via eTwinning Nederland uitgekozen om de tweedaagse workshop over ICT te bezoeken.

Het doel van deze tweedaagse bijeenkomst:

  • Learn how to set up a rich online collaboration project which reflects the ideas of 21st century
  • Explore future classroom ideas, using the wide range of hardware and software available in the Future Classroom Lab and its different learning zones
  • Review and share online resources and applications available to teachers anywhere
  • Look at sharing good practice, e.g. through TeachMeets
  • Develop an online collaboration project to share with their peers

En natuurlijk ontbrak een welkom via Manneke Pis niet.

 

De eerste indruk heb ik in een slideshow verwerkt, die gemaakt is met Kizoa.  Deze applicatie leerde ik kennen via een collega uit Polen tijdens de presentatie van ons gezamenlijk eTwinning ontwerp op de laatste dag.

 


Als ijsbreker had Bart Verswijvel, onze workshopleider, een speeddating activiteit bedacht met Todaysmeet.  Je maakt enkele rooms aan en noteert de namen van de rooms op een kaartje. Zorg ervoor dat er telkens een groepje van drie toegang tot dezelfde room heeft. Laat hen vervolgens vragen stellen aan elkaar, om zodoende elkaars identiteit te kunnen achterhalen. Een leuke schrijfoefening voor de les mvt.

Na de rondleiding in de Future Classroom  maakte Bart ons bekend met de website   Schoology, waar we toegang hadden tot alle materiaal voor de komende twee dagen.  We  kregen in vogelvlucht informatie over  diverse handige tools met een onderverdeling naar: interactie,  presentatie, delen, creëren en ontwikkelen.

Voorbeelden van webtools
Voorbeelden van webtools

 

Een aantal tools zijn mij bekend. Voor mij was bijvoorbeeld teamup nieuw. Je kunt je klas in groepen verdelen naar interesse en leerlingen kunnen de voortgang van het leerproces opnemen. Het is weer eens wat anders dan schrijven en als docent kun je je leerlingen op deze manier volgen en begeleiden.

We kregen ook uitleg over de nieuwe TwinSpace. De afgeschermde ruimte voor eTwinningprojecten. ’s Middags gingen we aan de slag met lego als tool om te leren. Er werden groepen gemaakt die een viertal scènes moesten uitbeelden met behulp van lego en vervolgens werd er een foto gemaakt van elke scène. Deze foto’s werden samengevoegd tot een slideshow en er werd een verhaal bij verteld. Een mooie werkvorm om met een klas spreekvaardigheid te oefenen.

                                      Storytelling

P1030624

 

 

 

Wel heel bijzonder was de uitkomst van de opdracht om allemaal een eend te maken. We kregen elk een klein pakketje legosteentjes en op het teken van Bart begonnen we aan de opdracht. Maar: niet bij je buurman of buurvrouw kijken! Zie hieronder het resultaat.

 

Dag twee begon met het uitwerken van een gezamenlijk eTwinning project en een creatieve onderbreking met de marshmallowchallenge. Een boeiende manier om leerlingen te laten samenwerken.

b2Alle deelnemers hebben in groepsverband een project beschreven naar aanleiding van een foto. Mijn groepje koos voor deze foto en de presentatie van onze groep hielden  we met behulp van Linoit .

 

 

 Het format voor het ontwikkelen van een eTwinningproject.

projectbeschrijving

 

project
Dinsdagochtend werden favoriete webtools uitgewisseld en gepresenteerd. Vooral voor iPad zijn er hele leuke apps zoals puppet pals

tools

Het waren twee boeiende dagen waar ik veel meer informatie heb gekregen dan hierboven beschreven en we ook veel meer hebben gedaan. Vooral het met elkaar delen en van elkaar leren was heel inspirerend. Met speciale dank aan Bart Verswijvel
  P1090744