Vanochtend bereikte mij onderstaande tweet. Tijdens het lezen van het artikel ‘De conclusie van de les: 3 havo is niet in oorlog met de Islam’ vielen mij als voormalig docent Duits twee dingen op.
1. In vwo-4 stond bij Duits de Konjunktiv op het programma.
2. Dus aan alle docenten natuurkunde, biologie, wiskunde, aardrijkskunde en Duits die nog geen aandacht besteedden aan de aanslag in Parijs, de gijzelingen en de stille mars: leg het boek deze week opzij en ga met uw leerlingen in gesprek.
Johannes Visser, schrijver van het artikel in De Correspondent, uit terecht kritiek op docenten die verzuimen om het onderwerp Charlie Hebdo in hun lessen te bespreken. Ik vind met name dat taaldocenten dan kansen laten liggen, want ook Visser stelt dat onderwijs meer is dan het leren van wat er in een boek staat. Het gaat om het leren hoe onze samenleving in elkaar zit en hoe een leerling daarin zijn weg vindt als mens. Ik vraag mij dan ook af waarom docenten hier kansen laten liggen, maar ook leerlingen, want als een docent niet zelf begint over de gebeurtenis in Parijs, dan kan een leerling daar toch om vragen. Visser had zich voorbereid door artikelen mee te nemen. Wat doe je als je niet voorbereid bent? De leerling die de vraag stelt laten beginnen met uit te leggen waarom die het belangrijk vindt om erover te praten? Dat is een optie. Een andere mogelijkheid is om dankbaar gebruik te maken van de mogelijkheden van ICT. Ik ben blij dat ik jaren geleden de lesmethode verbannen heb. Zelf heb ik een symbaloopagina met links naar diverse sites die ik gebruikte als basis voor mijn lessen. Handig als je snel informatie wilt over een bepaald thema en de weg weet naar diverse bronnen zoals kranten, tijdschriften en tvzenders voor alle leerjaren in het VO.
Tivi de jeugdzender van ZDF heeft een filmpje over een jonge journalist die na de aanslag een Duitse school in Parijs bezoekt. Heel geschikt voor de onderbouw, omdat kinderen van hun leeftijd een beeld schetsen van de gebeurtenissen en hun gevoelens delen. De kinderzender Sowieso heeft een korte en gemakkelijke tekst ook goed te gebruiken in de onderbouw, omdat in eenvoudig Duits iets verteld wordt over het satirische tijdschrift en de aanslag. Voor de bovenbouw leverden Focus, FAZ, Zeit en Spiegel voldoende input voor een zinvol gesprek. Onderwijzen is veel meer dan wat in een lesmethode staat. De Konjunktiv, als lesstof in 4 vwo, kun je ook uitleggen aan de hand van een krantenartikel over de aanslag. In een kwaliteitskrant als de FAZ hoef je niet lang naar voorbeelden te zoeken: “…Terrorismus „in allen seinen Formen“ könne „niemals toleriert oder gerechtfertigt werden“.