Op 21 mei 2014 heb ik op het congres Lernen vom Nachbarn in Kleef een workshop verzorgd met het thema wikiwijs maken en de Deutsche Welle. Hierbij de link naar het arrangement dat ik gebruikt heb als voorbeeld. Dit arrangement toont een overzicht van thema’s van die Deutsche Welle voor gebruik in de les voor de vaardigheden lezen en luisteren. Met behulp van de content van die DW kan men zelf arrangementen maken voor Duits.

Beschrijving van de workshop:

Buiten het boekje om met de Deutsche Welle

U gebruikt een methode van een uitgever, maar u wilt ook wel eens wat afwisseling. Gebrek aan tijd is vaak een reden om de gebaande wegen van de methode te volgen. Als u nog niet bekend bent met de mogelijkheden van de Deutsche Welle dan is deze workshop voor u geschikt. Heel veel materiaal is kant-en-klaar te vinden op de site: gesproken teksten met woordenlijsten en opdrachten, langzaam gesproken nieuwsberichten, actuele videothema’s met opdrachten, complete interactieve cursussen voor ERK niveau A1 t/m C1. Een mooi begin van de les of als afsluiter is bijvoorbeeld Das Wort der Woche. In anderhalve minuut wordt in het Duits een begrip uitgelegd. Leerlingen moeten de betekenis raden. Een eenvoudige manier om de woordenschat uit te breiden.

Tijdens deze workshop verkent u de website van die Deutsche Welle en leert u om zelf een arrangement samen te stellen met wikiwijs.
Heeft u Facebook of Twitter dan is het heel handig om de Deutsche Welle te volgen. U kunt zich ook abonneren op de nieuwsbrief. Alle nieuwe thema’s ontvangt u dan vanzelf.

nl