Tientallen keren heb ik leerlingen uitgelegd, dat ik met leuk of goed geen genoegen neem als ze hun mening moesten geven. En wat deed de juf zelf? “Oh, wat leuk”, als weer eens een onbekende webtool via twitter op mijn scherm verscheen. Nee, ik had geen leerdoel voor ogen en zocht daar vervolgens een geschikte webtool bij. Het omgekeerde was het geval. Ik zag de webtool en bedacht dan hoe ik die in de les kon gebruiken. Creativiteit en durf zijn niet verkeerd. Het ERK hield mij bij de les wat betreft de einddoelen. Of het allemaal werkte en  dat opleverde wat ik mij voorgesteld had, daarvoor had ik de leerlingen. Als je het niet geprobeerd hebt dan weet je het ook niet. “Zij doet niets wat wij niet willen, zij overlegt alles altijd met ons”, was ooit de uitspraak van een vwo-1 leerling tijdens een interview voor de regionale tv-zender. Dit ter gelegenheid van mijn nominatie voor leraar van het jaar. Het klopt dat ik veel overlegde met leerlingen, want ik wilde weten wat zij van de toepassing vonden of ze ervan leerden. Zo niet dan was het ook goed. Wisten we dat ook weer.  Vanaf 2012 beschrijf ik in mijn blog de toepassing van ICT in de les Duits. Hieronder heb ik een selectie gemaakt. De links verwijzen naar de blog met voorbeelden uit mijn lespraktijk.

Mijn voorkeuren

Ik heb regelmatig gebruik gemaakt van Socrative, Quizlet, Mentimeter, Testmoz en Todaysmeet. Leerlingen vroegen zelfs of we weer gingen oefenen met Todaysmeet bijvoorbeeld bij schrijfvaardigheid of met Mentimeter met woordjes overhoren. In de onderbouw werd Quizlet ontdekt en ik merkte dat leerlingen daadwerkelijk vooruitgang boekten bij het leren van woordjes als ze deze tool gebruikten.

Op de tweede plaats

Naast de reeds genoemde webtools heb ik nog diverse andere uitgeprobeerd  in de lessen : Blubbr, Educlipper, Blendspace, Pearltrees, Glogster en Kahoot. Ook al werk ik niet meer als docent toch vind ik het nog steeds  een uitdaging om  te zoeken naar een efficiënte en effectieve inzet van ICT in de les.  Zo ben ik op het ogenblik bezig met  Quizizz en Zaption. Inmiddels zijn er collega’s waar ik het materiaal voor maak en die het uit kunnen proberen. Leuk toch!

ecs