Het is wat met dat Duits. Mark Rutte noemde het enige tijd geleden de mooiste taal. Ik kan hem alleen maar gelijk geven, maar toch, soms hoop ik al lezend op Twitter op een groot sinkhole, waar ik even in weg kan kruipen. Sinds ik “#EDchatDE op Twitter volg, is me duidelijk geworden dat die 140 letters tot vreemde afkortingen kunnen leiden.
Nee, het LuL is geen scheldwoord, maar een algemeen, vooral op Twitter, gebruikte Duitse afkorting. Bij WLAN is de link snel gelegd naar wifi. Maar LuL? Bijna elke dinsdagavond vindt er tussen docenten uit diverse landen een twitterdialoog plaats over een onderwijsgerelateerd onderwerp #EdchatDE. Ik heb al eens deelgenomen. Nog steeds, zelfs na twee gepensioneerde jaren, vind ik de ontwikkelingen in het onderwijs , ook over de grenzen heen, boeiend. Ik leer daarnaast, voor mij althans, onbekende Duitse woorden zoals Bedenkenträger. Volgens Duden ‘jemand, der gegenüber einem Plan o. Ä. [übertriebene] Bedenken hegt‘. Een scepticus dus. Duitsers waren er lange tijd goed in om buitenlandse woorden buiten de deur te houden.
Ooit was één van de doelstellingen van de Palmenorden, een taalgenootschap in de 17e eeuw, de Duitse taal vrijwaren van buitenlandse woorden. Tevergeefs zoals we nu kunnen constateren. ‘Wir chatten darüber, was wir gerade gedownloaded haben. Und wenn wir auch nicht regelmäßig skypen, gemailt haben wir alle schon einmal.’ Waar de Duitse taal wel in volhardt, is onder andere het onderscheid tussen vrouwelijke en mannelijke zelfstandige naamwoorden. Het genderneutrale docent/leerkracht is in Duitsland nog onbekend. De vrouwelijke zelfstandige naamwoorden eindigen steevast op -in en in het meervoud op -innen, Lehrerin, Lehrerinnen. Dat leidt er vervolgens toe dat vanwege het scrupuleuze vasthouden aan deze spellingsregel ik op Twitter tijdens een #EDchatDE geconfronteerd word met ‘LuL’ ? Het is de afkorting voor Lehrerinnen und Lehrer. Alleen leraren en leraressen hebben tot nu toe wifi. Sinds drie weken. Toch beschamend: het schiet niet op met de digitalisering zo te lezen.