De eerste escape room werd in 2006 in het software bolwerk Silicon Valley ontwikkeld. Het is een spel waarbij je fysiek in een kamer wordt opgesloten. Het doel is om te ontsnappen door het oplossen van puzzels en raadsels en door het zoeken naar sleutels en codes. Je krijgt hiervoor beperkte tijd. Inmiddels is het verschijnsel escape room als vrijetijdsbesteding voor clubs, vrienden en families een ware hype. Wellicht door het breinbrekende karakter heeft deze spelvorm ook zijn weg gevonden naar het onderwijs.

De site Onderwijs van Morgen  (Malmberg) wijdde in april al aandacht aan het verschijnsel escape room voor het onderwijs. Zoals Escape the classroom dat werd ontwikkeld door twee docenten biologie, Anne de Groot en Joris Koot. In eerste instantie ontwikkelden zij deze activiteit voor het vak biologie, maar nu  geven ze workshops en ontwikkelen ze materiaal voor andere vakken. Leerlingen moeten aanwijzingen vinden, hun biologische kennis combineren, vaardigheden toepassen, de BINAS gebruiken, met het doel om binnen een lesuur naar buiten te kunnen komen. In 2016 ontvingen de oprichters twee subsidies uit het Leraar Ontwikkel Fonds (LOF) voor het ontwikkelen van deze site.

Op Komenskypost verscheen afgelopen week een bijdrage van geschiedenisdocent Arjan Moree, die voor dit  spel met een havo-3 klas als basis  de leerstof  over de Russische Revolutie en het interbellum gebruikte.

Het Klokhuis heeft  een handige site met stap voor stap aanwijzingen om leerlingen zelf een escape room te laten maken.

 

Via het Belgische leermiddelennetwerk KlasCement zijn kant-en-klare lessen te downloaden zoals The V Express voor het po.  “De Escape Room speelt zich af aan een halte van The V Express, een luxe treinstel dat doorheen heel de wereld reist. Er is helaas heel wat onrust op de trein de laatste tijd. Dit alles heeft te maken met een recente moord die gepleegd werd in één van de wagons.” Voor het vo is er bijvoorbeeld de escape room ‘Zinsleer’.  Een actieve lesvorm om de grammaticakennis van  leerlingen te toetsen.

Het zou vreemd zijn als  de commercie deze activiteit nog niet ontdekt had als verdienmodel. ‘Hack The Classroom‘ is een initiatief van Schoolupdate en bestemd voor degenen die werkzaam zijn in het onderwijs.

Maar ook tijdens Meetup035 kwam het onderwerp escape room voorbij. Onder begeleiding van Wina Veldkamp, leerkracht groep 8,  gingen deelnemers aan de slag met het bedenken van een escape room.

Het Leraar Ontwikkel Fonds kende in 2017 subsidie toe aan Karlijn Lentjes, mbo-docent en initiatiefnemer van het project ‘Escape room’, waarbij docenten een escape room bouwen waar studenten hun opgedane kennis en ervaring met betrekking tot zorg en welzijn moeten gebruiken om tot een einddoel te komen.

Ongetwijfeld zullen nog vele initiatieven volgen.