imageVandaag ben ik gestart in vwo-1 met laptops met touchscreen en een mooi nieuw activeboard. Deze zin was vanochtend een snelle reactie op een tweet van @edcampNL, waarin ik werd voorgesteld en daarbij de link naar mijn weblog. Natuurlijk wilde ik ook meteen iedereen, die op mijn weblog zou kijken dan ook een blik laten werpen op mijn klaslokaal, want daar ben ik zo blij mee vanwege mijn nieuwe activboard.

Ik heb mij aangemeld om mee te helpen bij de organisatie van edcamp op 5 oktober. Een geweldig initiatief waarbij de eigen kracht van onderwijs helemaal tot zijn recht komt. Weliswaar is dan ook de finale van de Leraar van het jaar en behoor ik tot de tien geselecteerden voor de tweede ronde, maar of ik tot de laatste ronde doorgedrongen ben, hoor ik pas begin september. Ik heb in elk geval ook zin om bij  het eerste edcamp aanwezig te zijn.

En nu even iets over mijn ervaringen van afgelopen week bij aanvang van het nieuwe schooljaar. Onze rector, Theo Bekker, heeft voor €30.000  subsidie ontvangen van de ASML Foundation en daarvoor zijn onder andere nieuwe activboarden aangeschaft. Voorheen had ik een digibord van Slimboard, maar dat was wat ingewikkelder en niet meer van deze tijd. Alhoewel dit pas vier jaar geleden aangeschaft was, eveneens met subsidie, helaas zonder touchscreen.  Mijn eerstejaars vwo weten hoe zoiets werkt, want op basisscholen is dit soort borden bekend. De leerlingen helpen me zelfs met de technische kant. Mooi toch! Mijn ouderejaars van havo en vwo zijn flabbergasted van dit nieuwe speeltje van de juf. Wow! Het activeboard is een echte aandachttrekker. Op de foto is een mooie combi te zien van het gebruik van de prachtige laptops van eerstejaarsleerlingen en het activboard. De leerling aan het bord was al klaar met de opgave en had een 100% score. Hij heeft talent. Hup naar het bord en laat maar eens zien wat de antwoorden zijn. Goed voorbeeld doet goed volgen. Dat zei 38 jaar geleden mijn pedagogiek docente al. Het enige nadeel van het activboard is, dat ik nu ook op de andere laptops van school, die ik in de bovenbouw gebruik, probeer te swipen als een leerling om hulp vraagt en ik wil laten zien waar men iets kan vinden. Brainwashed heet zoiets geloof ik. “Nee juffrouw, gewoon nog met de muis”, luidt steevast de aangeboden hulp. “Zucht!”