Onderstaande blog verscheen in de nieuwsbrief van Teacherchannel.

Als docent draag je verantwoordelijkheid voor wat je doet in je les en hoe je dat doet. Als docent Duits heb ik een prachtig vak om de verantwoordelijkheid voor bijvoorbeeld ons milieu ook over te dragen op mijn leerlingen.

tumblr_ms9mxbrAKE1st5lhmo1_1280Onlangs kwam er een tweet voorbij met een verwijzing naar een video over het negatieve effect van de mens op de natuur. Niets weerhoudt mij om daar in de les iets mee te doen. Ik ben geen slaaf van het boek en met een beetje creativiteit had ik al snel een Duitse les ontworpen.

De video gebruikte ik als introductie, want het was een tekenfilm zonder gesproken tekst. De Duitse jeugdzenders Kiraka en Tivi leveren met het zoekwoord ‘Umwelt’ meteen datgene wat ik zoek. Een wikiwijsarrangement maken lukt iedereen. Heel handig daarbij is de vraagoptie. Binnen tien minuten had ik de teksten en de video’s verwerkt en het invoegen van korte opdrachten is eenvoudig.

De les is bestemd voor de derde klas havo/vwo. Een dergelijke les voorbereiden kost meer tijd dan een les uit het boek behandelen, maar ik voel mij nu wel meer professional. Ik gebruik mijn autonomie en creativiteit, laat mij inspireren en deel via wikiwijs.